ARITMA TESISI
Konya Içme suyu aritma tesisi, Konya- Antalya karayolunun Konya Akyokus kivrimi içinde yer alan yaklasik 200.000 m2'lik alanda kurulmustur. 1000 mm.'lik çap ile tesise gelen su bir debimetre ile ölçüldükten sonra çap 400mm ve 800mm lik bransmanlarla ikiye ayrilmaktadir.
Tesisin su aritma kapasitesi 1,2 m3/sn (104.000 m3/gün) dir.
Kurak periyotlarda göl hacminin 7.000.000 m3 'ün altina düsmesi halinde aritilacak su miktari 0,33 m3/sn (28.500 m3/gün) ye düsürülecektir.
Ham su karakteristikleri ve alinan numune sonuçlarina bagli olarak yapilan jar testleri ile aritma isleminde kullanilacak kimyasallar ve optimum dozlama miktarlari belirlenmektedir.
Pihtilastirma: Pihtilastirma hamsu içinde bulunan partiküller ile kolloidlerin üzerindeki elektriksel yüklerin destabilize edilmesi islemidir. Destabilizasyonun amaci; ayni elektriksel yüklü partiküllerin birbirlerini itmelerinin önlenmesi yada bu itme kuvvetinin azaltilmasidir. Böylece bulanikligi meydana getiren partikül ve kolloidlerin birbirine baglanmasi ve hamsudan izale edilmeleri mümkün olacaktir.
Konya Su Aritma Tesislerinde hamsuya pihtilastirici olarak: Alum Al2(SO4)3.18H2O , pH düzenlemesi için sülfürik asit, oksidasyon amaci ile klor ve pihtilastirici yardimcisi olarak ta polielektrolit kullanilmaktadir.
Alum-Sülfürik asit ve klor Hizli karistiricidan önce dozlanmakta ve karistirici içinde hamsuya karismalari saglanmaktadir.
Yumaklasma: Yumaklasma; pihtilastirici dozlamasi ile destabilize olmus partiküllerin ve kolloidlerin çökebilen ve filtrelenebilen parçalar halinde bir araya toplanmasidir. Pihtilastiricinin hamsu ile karisimi sirasinda olusan yumaklarin bir araya gelmelerinin hizlandirilmasi maksadiyla kullanilan polielektrolit karistiricinin son savaginda dozlanmaktadir.
DURULTMA
Yumaklasmis partiküllerin çökeltilerek sudan ayrilmasi durultma islemi olarak tanimlanmaktadir.
Etkili bir durultma islemi filtre yataginin daha uzun süreli kullanilmasini sagladigi gibi, filtre yataginda çatlak ve çamur topaklari olusmasinin önlemektedir.
Tesiste durultmayi, yumaklasmis partiküllerin durultma havuzlari içideki çamur konileri vasitasiyla sudan ayrilmasi islemi gerçeklestirmektedir. Durultucu havuzlarinda asagidan yukariya dogru saglanan su akimi sayesinde havuzlarin tabani yerine belli bir seviyesinde, dengede duran yumaklasmis partiküllerden olusan çamur tabakasi(çamur blanketi) meydana gelmektedir.
Olusan bu çamur tabakasi zamanla çogalmakta ve asagidan yukariya dogru su akimi bulunmayan çamur konilerinin kenarindan konilerin içine akmaktadir. Konilerin içinde belli bir miktara ulasan çamur ise otomatik bir kontrol sistemi araciligiyla açilan çamur vanalarindan desarj edilmektedir.
Çamur Konisi-Vanalar-Durultucu Ünitesi Çamur galerisi-çamur toplayici borular-çamur rogari-çelik boru-Keçili tahliye kanali…
FILTRELEME
Filtreleme durultulmus suyun, içindeki kati maddeleri ayirmak maksadiyla gözenekli bir ortamdan geçirilmesi islemidir.Filtreler 7 ünite olarak düzenlenmistir.Her bir ünite, bir merkez kanalinin iki tarafinda yer alan 3 metre genisliginde ve 17 metre uzunlugunda olan ve paralel çalisan iki yataktan olusmaktadir.Her filtre çalismasini gösteren ve o filtre ilgili tüm ayrintilarin bulundugu bir kontrol konsoluna sahiptir.
Hizli Kum Filtresi adini verdigimiz filtrelerden geçirilen durultucudan gelen suyumuz filtrelendikten sonra filtre zeminindeki nozullardan geçerek filtrelenmis su galerisine iner.Filtre ortak kanalinda toplanan su son klorlamasi yapilarak temiz su deposuna gönderilir.
Geri Yikama: Kirlenen filtrelerin temizlenmesi islemine geri yikama adi verilir. Üç adet blower ve üç adet yikama suyunu saglayan pompa vasitasiyla tesiste kirlenen filtreler hava ve su ile geri yikama islemine tabi tutulurlar. Dolan ve kirlenen gözenekler bu islem ile temizlenerek filtrenin tekrar devreye alinmasi saglanir.
Geri yikama islemi için kullanilan su iki adet 500 m3 lük yikama suyu tankinda tutularak tesis girisine basilmakta ve geri kazanilmasi saglanmaktadir.
TEMIZ SU DEPOSU
Iki adet 8500 m3 olarak düzenlenmis olan deponun gözlerinin her birinde 7 adet sasirtma perdesi bulunmaktadir. Böylelikle hem yapi üstü yükler perdelere dagitilmis, hem de suyun depo içerisinde gezdirilmesiyle saglanan aktivite ile suyun bayatlamasi engellenmis,gerekli olan klorla temas süresi saglanarak temas tanki ihtiyaci ortadan kaldirilmistir.
Temiz su Deposundan pompalarimiz vasitasiyla Dedekorkut-Merkez ve akyokus olmak üzere 3 ayri çikisla depolara gönderilen su halkimizin kullanimina sunulmaktadir.
SU KALITE KONTROL LABORATUARI
Içme suyu kaynaklarinin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik açidan izleme programlarinin yürütülmesi, analizlerin "Insani Tüketim Amaçli Sular Hakkinda Yönetmelik" hükümlerine göre yapilmasi,
Memba sularinin ve kaynaklarinin dezenfeksiyonunun yapilmasi, fiziksel–kimyasal ve bakteriyolojik analizlerinin yapilip izleme programlarinin yürütülmesi,
Şebeke suyunun dezenfeksiyonu ve kontrolünün yürütülmesi, sebekenin tamamini kapsayacak sekilde, muhtelif noktalardan klor miktari tayinlerinin yapilmasi.
Su kalite-kontrol laboratuarimizda sehre su temin edilen kuyular, yüzeysel sular ve memba sularinin fiziksel kimyasal analizleri yapilmaktadir. Su temin edilen kuyular mevsimsel olarak kuyu bazinda tek tek, sebekeden ise dönüsümlü olarak numuneler alinip analizleri yapilmaktadir. Ayrica talep olmasi halinde disaridan getirilen numunelerin analizleri de ücret karsiligi yapilmaktadir.
Içme sularinin kimyasal analizlerinin yani sira içilebilirligi açisindan mikrobiyolojik kalitesi de incelenmektedir. Şehre verilen tüm su kaynaklarinin periyotlarla numune alinip mikrobiyolojik analizleri yapilarak standartlarla kiyaslanmaktadir.
MOBIL SU KALITE – KONTROL ARACI
Halkimizin kullanimina sundugumuz içme, kullanma ve endüstri sularinin daha hijyenik sartlarda numunelerinin alinarak gerekirse aninda analizlerinin yapilip sonuca ulasma imkani verecek olan Mobil Su Kalite-Kontrol aracimiz, abonelerimizin çesmelerinden akan sebeke suyunda herhangi bir sikayet durumunda numuneler alinip aninda analizleri yapilarak, tespitler sonrasi gerekli müdahale yapilmasi imkani sunmaktadir.
Ayrica Şebeke suyunun dezenfeksiyonu ve kontrolünün yürütülmesi, sebekenin tamamini kapsayacak sekilde, muhtelif noktalardan klor miktari izlemeleri dijital ortamda ölçülerek takip edilmektedir.
Mobil Su Kalite-Kontrol aracimiz su analizleri için gerekli olan tüm teknik cihaz ve donanima sahip olup, yetismis teknik elemanlarimizca hizmet vermektedir.