Islam öncesi devirlerde bir çok yerde ve Islam Dünyasinda çok sik olarak kullanilmis olan , üstü açik veya kapali kanallar vasitasiyla suyun ulastirilmasi seklinde izah edebilecegimiz Kanal (kanat) sistemi Konya da ki Selçuklu su iletim sistemi ile yakindan ilgilidir. Iran , Afganistan , Orta Asya ve Anadolu nun büyük bir kismi gibi suyun kit ve çok önemli oldugu ülkelerde geçmisi çok eskilere dayanan Kanal (Kanat ) sisteminin binlerce yillik birikiminden yararlanilmistir. "Binlerce yillik birikim diyoruz ".Çünkü Anadolu da kanal (kanat ) sistemi eski bir Iran bulusu olarak bilinmekteyse de , basta Iran olmak üzere bölgedeki kurak ülkelerdeki yaygin olarak uygulama bulmus, ilk olarak da Urartular tarafindan kullanilmistir. Kanat sisteminin Urartulardan önce uygulanabilirligi ise M.Ö. 2500 yillarinda yani Sümer çaginda asagi Mezopotamya da kanitlanmistir. Hiç süphesiz ki bütün Müslüman kasaba ve sehirleri geleneksel Kanat (üstü kapali kanal ) sistemine dayanmaktadir. Bir çok yerdeki kanat sistemi, kanatin üstü açik versiyonunu ve elle açilan küçük irmaklardan olusan girift bir sekilde de olusabilmektedir. Bu tür durumlarda sulama meselesi ; esas itibari ile kentin civarindaki tarim alanlarini sulama maksadiyla suyun uygun tarzda dagilimini saglama ve bizzat kentin su ihtiyacini karsilama sekline bürünmüstür. Bu tür sulama sistemine canli bir örnek olarak , kendine özgü bir cografi konuma sahip bulunan Konya sehrini verebiliriz. Sehrin yakininda bulunan Meram Çayi nin suyu ; üstü açik kanallar - kanatlar - sistemi ile hem yakinindaki arazilerin sulama suyu olmus, hem de sehrin içme suyunu saglamistir.
Çayır bağı kaynak suyu hatip da bulunan 3000 m3/lük betonarme bir gömme depoda, Dutlu kırı kaynağı Krom-Magnezit Fabrikası'nın yan tarafında bulunan 2000 m3'lük betonarme gömme depoda toplanıp dağıtım şebekesine ia sular dezenfeksiyon için verilmektedir. Depo çıkışlarında klorlanmaktadır.
Mukabil, Bey pınarı ve Kırantaya kaynakları çıktıkları noktalardan doğrudan dağıtım şebekesine verilmektedir. Bu kaynaklarda ve dağıtım şebekesinde fiziksel-kimyasal ve bakteriyolojik analiz İçin sürekli numune alınıp analizleri yapılmaktadır.
Şehrimiz halkının hizmetine sunulan 1009 adet tatlı su çeşmesinin beslendiği beş ayrı tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Bunlar Çayırbağı, Dutlu, Kırantaya, Mukabil ve Beypınarı tatlı su kaynaklarıdır.
Konya Valisi Ferit paşa tarafından 1902 yılında şehrin artan su ihtiyacını karşılamak amacıyla 20 km mesafedeki Çayır bağı köyünden pik borularla şehre isale edilmiştir. 1904 yılında Alaeddin tepesine yapılan 500m3'lük depoda toplanan tatlı su şehir halkının hizmetine sunulmuştur. Koski'nin 2000 yılıda yaptığı çalışma ile kaynaktan tatlı su deposuna kadar olan isale hattı 0 300 mm' lık boru ile yenilendi.Çayır bağı kaynağının debisi: 28 lt/sn , suyun sertliği: 18 Frs.dir.
16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim zamanında şehrin içme suyu İhtiyacının karşılanması amacıyla 12 km uzaklıktaki Dutlukırı mevkiinden şehre isale edilmiştir. 1937 yılında Dutlu isale hattı pik boru olarak yenilenmiştir. Daha sonra 1986-1987 yıllarında yapılan çalışmalarla debisi artırılmış ve boru hattı 400 mm olarak büyütülmüştür. Dutlu kaynağının debisi :57 lt/sn , suyun sertliği: 19 Frs. dir.
KOSKİ Genel Müdürlüğümüzün 1996 yılında yaptığı çalışmalarla Kırankaya mevkiinde bulunmuştur. Kaptaj çalışmaları ye 2 km lık 0 300 mm isale hattı yapılarak tatlı su şebekemize dahil edilmiştir. Kırankaya kaynağının debisi :5 lt/sn., suyun sertliği: 14 Frs. dir.
Alaaddin Keykubat döneminde Beypınarı kaynağı ile birlikte 10 km lik bir hatla şehre isale edilerek Havzan' da yapılan bir depoda biriktirilmiş, buradan şehre içme suyu olarak verilmiştir.Bu kaynağın isale hattı 1924 yılında 0 175 mm' lik pik boru olarak yapılmış, 1990 yılında Koski Genel Müdürlüğü tarafından isale hattı yenilenmiştir. Mukbil kaynağının debisi :9 lt/sn, suyun sertliği: 16 Frs. dir
Alaeddin Keykubat döneminde Mukbil kaynağı ile birlikte şehre getirtilmiştir. 1990 yılında yapılan çalışmalarla isale hattı yenilenmiş ve debisi artırılmıştır. Beypınarı kaynağının debisi: 13 tt/srî, suyun sertliği: 16 Frs. dir.